Zvezdanaesterac ili penal (za Zvezdu)

Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) je vrsta slobodnog udarca u fudbalskoj igri koji igrač Crvene Zvezde izvodi sa 11 metara ispred sredine gola Zvezdinog protivnika. Samo golman sme stajati među stativama i primiti gol nakon udarca igrača Crvene Zvezde.

Dosuđivanje i izvođenje

penalzazvezduZvezdanaesterac (penal za Zvezdu) se dosuđuje obično u trenucima kada Zvezdi ne ide, kada se muči da postigne gol i obično pri kraju utakmice. Ovo nije isključivo pravilo jer često se desi da, za svaki slučaj, sudija dosudi penal za Zvezdu (ili više njih) i u prvom poluvremenu i samim tim obezbedi pobedu odmah na startu meča.

 

Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) je dosuđuje tako što igrač protivničkog kluba napravi prekršaj u svom kaznenom prostoru ili van njega, postojeći ili nepostojeći (zar je bitno?), nad igračem Crvene Zvezde.

Ukoliko, se na celom meču ne desi takav prekršaj, sudija pred kraj meča obično primeti neko igranje rukom odbrambenog igrača koje je običnom čoveku nevidljivo golim okom ali ga on svojim istančanim vidom u trenutku primeti.

Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) se izvodi u protivničkom kaznenom prostoru sa udaljenosti od 11 metara. Mesto sa koga se izvodi Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) je obeleženo belom bojom i naziva se bela tačka.

Pri izvođenju Zvezdanaesterca (penala za Zvezdu) između igrača Crvene zvezde koji izvodi udarac i golmana ne sme da bude drugih igrača. Golman, licem okrenut prema igraču Crvene zvezde, pre izvođenja Zvezdanaesterca (penala za Zvezdu) sme da se pomera samo po gol – liniji. Na ovo pravilo se posebno obraća pažnja u slučaju da  golman odbrani ili igrač Crvene zvezde promaši gol. Tada se Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) ponavlja.

Svi ostali protivnički igrači moraju biti izvan kaznenog prostora i kružnog isečka koji se na njega nastavlja, kao i da budu udaljeni najmanje 9,15 metara.

Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) se izvodi tako što igrač Crvene zvezde stopalom upućuje loptu napred. Iz Zvezdanaesterca (penala za Zvezdu) Zvezda mora postići pogodak.zvezdanaesterac

Ukoliko je istekao regularni tok utakmice, a dosuđen je Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu), sudija, normalno, produžava utakmicu za vreme koje je dovoljno da se izvede Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) i Zvezda postigne gol.

Takođe, prilikom izvođenja Zvezdanaesterca (penala za Zvezdu) igrač Crvene Zvezde može napraviti fintu pre nego što uputi loptu napred, ali ovo već spada u “KATAI MAGIKO” poteze koje mogu izvesti samo pravi majstori ove igre.

Isto tako, drugi igrač Crvene Zvezde može da utrči u kazneni prostor i odigra loptom, ako je pre toga izvođač uputio loptu napred. Naravno, ovo mora da odobri veliki šarmer i šaljivdžija, trener crvene zvezde, Veliki Grof od Mojkovca.

Znaci sudija

Glavni sudija dosuđuje Zvezdanaesterac (penal za Zvezdu) tako što rukom pokaže na belu tačku u kaznenom prostoru Zvezdinog protivnika. U toku izvođenja glavni sudija zauzima položaj tako da može da ima dobar pregled kako bi u slučaju promašaja mogao na brzinu da reaguje i izmisli prekršaj protivničke ekipe i dosudi ponavljanje Zvezdanaesterca (penala za Zvezdu).

Autor: Metla

© 2016 ZvezdaNjuz.net finansirala je Kneževina Monako (tax free). Sajt skuvao pe*er sa zapada...